Wat is nou eigenlijk een chatbot?

Chatbots, je ziet ze steeds meer verschijnen. En dat is ook niet zo gek, de afgelopen jaren zijn ze steeds verder geperfectioneerd waardoor ze nu uitstekend met mensen kunnen communiceren. Je kunt zo gemakkelijk, efficiënt en vrijwel moeiteloos informatie ontvangen of van een service gebruik maken. Maar wat is nou een Chatbot?

De Chatbot

Chatbots zijn computerprogramma’s die gesprekken met mensen voeren aan de hand van regels en kunstmatige intelligentie. Ze worden ook wel Chat Robots, Bots of Chatterbots genoemd. De communicatie verloopt via een chat interface. Het is een soort semi-gesprek tussen de klant en de Chatbot, waarin de klant vragen kan stellen, benodigde informatie ontvangt en van een service gebruik kan maken. Chatbots kunnen geïncorporeerd worden in elk grote chat product, onder andere in Telegram, SMS’jes en Facebook Messenger.  Sinds vorig jaar is Facebook namelijk begonnen met het incorporeren van de Chatbot in hun Messenger platform, dit heeft de bekendheid van Chatbots een enorme boost gegeven.

Ook in Nederland wordt er door veel bedrijven gebruik gemaakt  van de Chatbot als communicatiekanaal met klanten. Maar Chatbots worden niet alleen maar ingezet als klantenservice medium, ze worden ook gebruikt ter vermaak, om te informeren, om een service aan te bieden of om de interactie met de doelgroep te stimuleren. Zo heeft presentatrice Eva Jinek ook haar eigen Chatbot op Facebook Messenger die je voorziet van nieuws en actualiteiten.

Wat zijn de voordelen?

Chatbots worden kortom steeds meer gebruikt en worden steeds populairder. Maar wat is zo fijn aan het communiceren met een Chatbot?

  • Er hoeft geen nieuwe App gedownload te worden;
  • Er is geen nieuwe inlog met wachtwoord nodig;
  • Chatbots werken in een bekende interface van een van de grote chat apps, je hoeft dus niets nieuws aan te leren of onder de knie te krijgen;
  • Je hebt gemakkelijk toegang tot informatie zonder dat je hier zelf naar op zoek hoeft te gaan;
  • Chatbots zijn 24/7 bereikbaar.

Booki

Booki is een Chatbot waar via je gemakkelijk, snel en vrijwel moeiteloos een fotoboek kunt samenstellen. Ook Booki werkt met Facebook Messenger. Dit maakt het gebruik van Booki extra makkelijk, gezien je simpelweg vanaf je telefoon je album kunt delen met Booki in Facebook Messenger. Onze Chatbot verzamelt dan deze foto’s en plaatst ze automatisch in een mooie lay-out. Verder ontvang je ook maandelijks een herinnering met de vraag of je foto’s kunt uitzoeken en op kunt sturen. Na verloop van tijd is er dan een mooi fotoboek samengesteld die je kunt bestellen en die naar je huis verstuurd wordt. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld elke maand een fotomagazine te ontvangen.

Lijkt het jou ook leuk om samen met je vrienden een album te creëren, bijvoorbeeld van een bepaalde vakantie of een speciale dag? Binnenkort zal dit ook tot de mogelijkheden van Booki behoren, zo zijn we druk aan het werk om de functie uit te rollen waarbij ook andere personen foto’s kunnen uploaden naar jouw album of waarbij er foto’s geüpload kunnen worden in groepschats.