6 tips voor het samenstellen van een jaarboek

De tijd vliegt en voordat je het weet komen de feestdagen er alweer aan. Het jaar loopt alweer op zijn einde. Dit is ook altijd een goed moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar en te denken aan al het moois dat 2017 je gegeven heeft. Zou het niet leuk zijn om een blijvend aandenken van al deze herinneringen te maken? Maak dan een jaarboek van de fijnste momenten: verjaardagen, feestjes, vakanties, dagjes uit en ook alledaagse dingen zoals een wandeling met de familie of het spelen van je kleintjes. Je vat het jaar dus in één fotoboek samen en je creëert zo een mooi aandenken voor later. En als je dit elk jaar doet, vormt dit later een leuk overzicht van je leven. Lijkt je dit wel wat? Lees dan zeker deze 6 tips voor het samenstellen van een jaarboek en begin dit jaar nog met deze waardevolle traditie.

 1. Denk van te voren na over welke momenten je in je jaarboek wilt opnemen:
  Maak een lijstje met momenten die je zeker in je jaarboek wilt hebben: Wat waren hoogtepunten? Wat waren kleine fijne momentjes die ook zeker belangrijk voor je waren? Denk hierbij aan gebeurtenissen zoals vakanties of feestjes, maar denk ook aan alledaagse dingen zoals samen koken of het spelen in de speeltuin. Zoek per moment foto’s uit.
 2. Kies een bepaald thema:
  Merk je toch dat je wel heel veel foto’s en momenten hebt van het afgelopen jaar voor één jaarboek? Dan zou je wel eens beter een thema kunnen uitkiezen waar je je boek op focust. Denk hierbij aan familie, je kinderen of vrienden. Zo heb je nog steeds een thema die het hele jaar dekt maar focus je wel je jaarboek op dit bepaalde onderdeel. Je kan dan ook per thema een jaarboek maken. 
 3. Gebruik een chronologische volgorde:
  Je wilt natuurlijk dat je jaarboek een vloeiend verhaal vormt, zet de foto’s dan ook in een chronologische volgorde. Eigenlijk verloopt je fotoboek dus ook zoals jij de momenten beleeft hebt. Zo hoef je verder ook niet na te denken over de beste volgorde en vormt het jaarboek ook een logischer geheel wanneer je er jaren later in kijkt. 
 4. Neem ook bekende nieuwsgebeurtenissen op in jouw jaarboek:
  Vond er het afgelopen jaar een bepaalde belangrijke sportgebeurtenis plaats? Of kende jouw stad een speciale viering of gebeurtenis? Gebruik deze dan ook in jouw jaarboek, je hebt hier vast wel foto’s van. Zo koppel je je jaarboek nog duidelijker aan het jaar, iets wat ook fijn en handig is voor later. 
 5. Zorg ervoor dat je toegang hebt tot veel foto’s:
  Je wilt natuurlijk van elk moment de leukste foto’s opnemen. Vraag dan ook aan familieleden of vrienden of ze jou de mooiste foto’s kunnen sturen. Vraag specifiek naar de momenten die je wilt opnemen in je boek, zo blijf je goed vasthouden aan de structuur van jouw jaarboek. 
 6. Deel het boek met familie en/of vrienden:
  Een jaarboek is natuurlijk iets persoonlijks, maar je hebt veel van de momenten ook gedeeld met je partner, familie of vrienden. En wat is nou een liever en attenter cadeautje dan een jaarboek? Bestel het boek dan ook meerdere keren en deel het met je geliefden.

Ready, set, go! Dit is het moment voor het samenstellen van een mooi jaarboek over 2017. Blik terug op het jaar in de warmte van je huis en onder genot van een kop thee. Eindig het jaar met een jaarboek en een nieuwe, waardevolle traditie. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!